Mięta pieprzowa – właściwości
Mięta pieprzowa jest rośliną zielną, która charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem i aromatem. Jako naturalny produkt leczniczy może być stosowana w określonych przypadkach.
Mięta pieprzowa może być pomocna przy łagodzeniu objawów takich jak niestrawność i wzdęcia. Często jest również wykorzystywana do łagodzenia objawów zespołu jelita drażliwego.
Olejek eteryczny i ekstrakt z mięty pieprzowej wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe, grzybobójcze, przeciwbólowe i antyoksydacyjne, choć nie ma potwierdzenia tych właściwości w dobrze przeprowadzonych badaniach klinicznych.
Olejek z mięty pieprzowej jest uzyskiwany ze świeżych liści poprzez destylację parą wodną, a jego głównym składnikiem jest mentol. Stosuje się go przede wszystkim w profilaktyce i leczeniu chorób dziąseł oraz problemów z zębami, a także jako składnik produktów do higieny jamy ustnej.
Syrop z mięty – właściwości
Teoretycznie, zastosowanie syropu z mięty powinno odpowiadać przepisom na napar z liści mięty. Jak dotąd brakuje jednak badań klinicznych potwierdzających skuteczność i bezpieczeństwo stosowania syropu z mięty w leczeniu różnych chorób.
Internet jest pełen przepisów na przygotowanie syropu z mięty. Najczęściej wymaga się gotowania wody z liśćmi mięty i cukrem, a następnie odcedzenia naparu. Po odcedzeniu należy ponownie zagotować syrop, a potem przelać do słoików. Aby przedłużyć trwałość produktu i zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych, konieczna jest pasteryzacja.
Mięta w torebkach – czy również ma właściwości zdrowotne?
Liście mięty pieprzowej można kupić w dwóch formach: luzem, w większych opakowaniach do samodzielnego odmierzania, oraz w formie saszetek, zazwyczaj po 2 g suszu.
Obie formy mogą być używane jako naturalny środek leczniczy do łagodzenia objawów problemów trawiennych, takich jak niestrawność i wzdęcia.
Spożywanie mięty przez kobiety w ciąży
Nie jest zalecane stosowanie mięty w trakcie ciąży ze względu na brak wystarczających informacji dotyczących bezpieczeństwa.
Jak suszyć miętę?
Miętę można suszyć w pęczkach (zarówno łodygi, jak i liście) lub przygotowywać w postaci suszonych liści.
Pierwszy sposób polega na wiązaniu pędów mięty w niewielkie pęczki. Następnie suszy się je (powieszone do góry łodygami) w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu. Po wysuszeniu pęczków należy oberwać z nich wysuszone liście. Tak pozyskane listki przechowuje się w szczelnie zakręconym słoiku.
Drugi sposób polega na rozłożeniu samych liści na papierze (cienka warstwa). Również w tym przypadku należy wybrać suche, przewiewne i zacienione miejsce. Suszone liście mięty można kilkakrotnie przemieszać. Po około tygodniu liście mięty powinny suche. Należy je następnie przesypać do słoika i szczelnie zamknąć. Z tak przygotowanych liści przygotowuje się następnie napar.
Mięta – o co najczęściej pytają pacjenci
Mięta pieprzowa może być pomocna w łagodzeniu objawów zaburzeń trawiennych, takich jak niestrawność i wzdęcia, oraz objawów zespołu jelita drażliwego. Objawom tym może towarzyszyć także ból w okolicy żołądka.
Zaleca się zachowanie ostrożności w przypadku kamicy żółciowej lub innych chorób dróg żółciowych. Również osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym powinni unikać stosowania preparatów z mięty ze względu na możliwość nasilenia zgagi (czyli cofania się treści żołądkowej do przełyku).
Podstawą leczenia ostrej biegunki, która najczęściej ma podłoże infekcyjne i zazwyczaj ustępuje samoistnie, jest utrzymanie odpowiedniego stopnia nawodnienia oraz prawidłowego stężenia sodu i potasu.
Zaleca się spożywanie odpowiedniej ilości płynów, a w niektórych przypadkach suplementację soli mineralnych (np. w postaci doustnych płynów nawadniających dostępnych w aptekach).
Do tej pory nie przeprowadzono badania klinicznego oceniającego skuteczność i bezpieczeństwo stosowania mięty w leczeniu biegunki (zarówno ostrej, jak i przewlekłej).
Do tej pory nie oceniono bezpieczeństwa stosowania naparów z mięty u osób z chorobami nerek. Wydaje się jednak, że spożywanie rozsądnych ilości mięty w formie napoju, dla urozmaicenia diety, nie powinno zaburzać funkcji nerek.