Zamów on-line!

Recepta on-line 24h/7 w 5 minut

Szukaj leku
FAQ

W Czym Jest Sód

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Najnowsze wpisy

Lekkie Zawroty Głowy, Uczucie Bycia Pijanym

Lekkie Zawroty Głowy, Uczucie Bycia Pijanym

08.08.2024
Uchyłki

Uchyłki

29.08.2024
Bellergot

Bellergot

29.08.2024
W Czym Jest Sód
16.06.2024
Przeczytasz w 5 min

Sód - rola w organizmie człowieka

Sód pełni kluczową rolę w regulacji ilości płynów zewnątrzkomórkowych oraz w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Ma wpływ na przekazywanie impulsów nerwowych oraz wspomaga kontrolę nad skurczami mięśni. Sód uczestniczy również w transporcie składników odżywczych do komórek organizmu.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Czy możliwy jest niedobór sodu w organizmie?

Ponieważ głównym źródłem sodu w diecie jest sól kuchenna, zazwyczaj nie ma deficytu sodu w diecie. Braki mogą wystąpić w wyniku nadmiernej utraty sodu, na przykład podczas wysiłku fizycznego związane z potem, nieprawidłowym funkcjonowaniem nerek, stosowaniem leków moczopędnych, a także w przypadku wymiotów i biegunek. Niedobór sodu (hiponatremia) może prowadzić do odwodnienia organizmu, obniżenia ciśnienia krwi i bólów głowy.

Skutki nadmiaru sodu

Zbyt wysokie spożycie sodu może powodować poważne problemy zdrowotne, takie jak nadciśnienie tętnicze, choroby serca, choroby nerek, a nawet nowotwory żołądka i rak przełyku. Regularne spożywanie nadmiernych ilości sodu może również prowadzić do osteoporozy i kamicy nerkowej.

Źródła sodu w diecie

Głównym źródłem sodu w codziennej diecie jest sól kuchenna oraz produkty wzbogacone w ten składnik. Wśród nich należy wymienić produkty zbożowe, wędliny, ryby wędzone oraz przetwory rybne. Produkty mleczne i warzywa konserwowe również zawierają pewne ilości sodu, choć w mniejszym stopniu.

Spożycie soli w Polsce przewyższa zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynoszące 5 g/d (czyli około 2000 mg sodu) i sięgało ponad 12 g/osobę/d w 2007 r.

Zawartość sodu i soli w produktach spożywczych

W produktach żywnościowych naturalnie występuje sól, ale w bardzo małej ilości - od kilku do kilkudziesięciu miligramów na 100 g produktu.

W poniższej tabeli przedstawiono zawartość sodu w różnych produktach spożywczych oraz przeliczoną zawartość soli według wzoru: zawartość soli (g) = zawartość sodu (g) × 2,5, który jest stosowany do informowania konsumentów o zawartości soli w produktach spożywczych (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady [UE] Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji o żywności, Dz. U. L 304 z 22.11.2011, s. 18).

Tabela 1. Zawartość sodu i soli w przykładowych produktach spożywczych
produktsód(mg/100 g)sól(g/100 g)
łosoś wędzony14703,68
kabanosy13273,32
salami popularne13073,27
płatki kukurydziane11672,92
ser typu „feta” 11002,75
paluszki słone10932,73
szynka wiejska10262,57
ser camembert pełnotłusty9662,42
chipsy paprykowe8592,15
ser topiony edamski8412,10
ogórek kwaszony7031,76
ser edamski tłusty6181,55
tuńczyk w oleju5151,29
kajzerki4631,16
chleb żytni razowy4571,14
serek twarogowy ziarnisty3800,95
sardynka w pomidorach3500,88
sok wielowarzywny3120,78
herbatniki2970,74
kapusta kwaszona2600,65
sok pomidorowy1930,48
pierniki alpejskie1740,44
margaryna miękka 50% tł.790,20
wieprzowina, szynka surowa620,16
łosoś świeży510,13
jogurt truskawkowy 1,5% tł.470,12
mleko 2% tł.440,11
ser twarogowy półtłusty440,11
kapusta biała190,05
ogórek110,03
masło ekstra90,02
pomidor80,02
brokuły70,02
płatki owsiane50,01
orzechy włoskie40,01
pomarańcza30,01
mąka pszenna typ 50020,01
jabłko20,01
sok jabłkowy20,01

Jak ograniczyć ilość soli w diecie?

Odpowiednia ilość sodu w codziennej diecie jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aktualnie głównym problemem jest jednak nadmierna konsumpcja soli, a nie jej niedobór.

Metody redukcji spożycia soli w diecie obejmują:

  • stopniowe zmniejszanie ilości spożywanej soli, aby łatwiej się oduczyć nadmiernie słonego smaku
  • zastępowanie soli świeżymi lub suszonymi ziołami
  • używanie minimalnych ilości soli podczas gotowania w domu oraz usunięcie solniczki ze stołu podczas spożywania posiłków
  • wykorzystywanie świeżych, mało przetworzonych produktów podczas przygotowywania posiłków.

Biorąc pod uwagę, że gotowe produkty spożywcze często zawierają dużą ilość soli, warto dokładnie czytać etykiety i wybierać te produkty, które mają niższą zawartość soli.

Dzienne zapotrzebowanie na sód

Zapotrzebowanie na sól zależy od wieku (jest mniejsze u dzieci poniżej 12 lat), aktywności fizycznej oraz temperatury otoczenia. Większa aktywność fizyczna i podwyższona temperatura otoczenia mogą zwiększyć zapotrzebowanie na ten składnik.

Aktualne zalecenia dotyczące spożycia soli dla ludności Polski z 2020 roku wynoszą dla osób dorosłych 1500 mg na osobę dziennie. Takie same zalecenia obowiązują dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących piersią. Dla osób poniżej 12. roku życia obowiązują niższe normy.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł