Zamów on-line!

Recepta on-line 24h/7 w 5 minut

Szukaj leku
FAQ

Fodmap

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Najnowsze wpisy

Lekkie Zawroty Głowy, Uczucie Bycia Pijanym

Lekkie Zawroty Głowy, Uczucie Bycia Pijanym

08.08.2024
Uchyłki

Uchyłki

29.08.2024
Bellergot

Bellergot

29.08.2024
Fodmap
15.06.2024
Przeczytasz w 5 min

Trzy etapy diety o małej zawartości FODMAP

Naukowcy z Monash University podkreślają, że dieta nie powinna być stosowana przez całe życie. Składa się z trzech etapów. Pierwszy etap polega na wyeliminowaniu przez 6-8 tygodni produktów zawierających duże ilości FODMAP i zastąpieniu ich produktami o niskiej zawartości FODMAP. Po ustąpieniu objawów IBS, przechodzi się do drugiego etapu, w którym stopniowo rozszerza się dietę (uwzględniając indywidualną tolerancję) o produkty zawierające więcej FODMAP. Trzeci etap polega na personalizacji diety przez eliminację pokarmów wywołujących objawy.

Ponadto, w wytycznych American College of Gastroenterology podkreśla się, że odpowiednie wsparcie dietetyczne jest kluczowe w realizacji diety (we wszystkich trzech etapach). W przypadku braku takiej możliwości, pacjent powinien mieć dostęp do wysokiej jakości materiałów dydaktycznych.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Dlaczego produkty zwierające duże ilości FODMAP nasilają objawy IBS?

Składniki odżywcze bogate w FODMAP przechodzą niezmienione do jelita, gdzie poprzez swoje właściwości osmotyczne powodują zatrzymywanie płynów w jego świetle. Ten proces przyspiesza pracę jelit. Po dotarciu do jelita grubego, składniki te ulegają fermentacji bakteryjnej, co prowadzi do zwiększonej produkcji dwutlenku węgla i wodoru. Taki proces może doprowadzić do powstania siarkowodoru i metanu. Powyższe reakcje są odpowiedzialne za uczucie niekomfortu w okolicach brzucha (w postaci bólu i uczucia przelewania), biegunkę, zaparcia oraz wzdęcia.

Źródła FODMAP w diecie

Prezentujemy tutaj przykłady produktów o wysokiej i niskiej zawartości FODMAP. W pierwszej fazie diety zaleca się całkowite wyeliminowanie produktów bogatych w FODMAP. To nie jest trudne, ponieważ istnieją alternatywy dla tych produktów, które są dozwolone i zawierają niskie ilości FODMAP.


produktywysoka zawartość FODMAPniska zawartość FODMAP
warzywacebula, szparagi, karczochy, brokuły, kalafior, patisony, brukselka, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnekmarchew, pomidory, ogórki, papryka o wydłużonych strąkach, kapusta chińska, kiełki bambusa, seler, kukurydza, bakłażan, sałata, dynia, kabaczek, słodkie ziemniaki, szczypior
owocejabłko, gruszka, mango, gruszka chińska, arbuz, nektarynka, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce suszone, owoce z puszkibanany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody, truskawki
mleko i produkty mlecznetwaróg, delikatne sery (mascarpone, ricotta), mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko (krowie, owcze, kozie), kwaśna śmietana, bita śmietana, mleko sojoweser (szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella), ser brie, ser camembert, mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe, margaryna
źródło białkanasiona roślin strączkowych: soczewica, ciecierzyca, fasola, sojamięso, ryby, drób, jaja, tofu
pieczywo i produkty zbożoweżyto, produkty pszenne, pieczywo pszenne, płatki śniadaniowe pszenne z suszonymi owocami, makaron pszennypieczywo bezglutenowe, mąka orkiszowa, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki ryżowe, mąka owsiana, płatki owsiane, makaron bezglutenowy, ryż, proso, gryka, komosa ryżowa
orzechy i nasionaorzechy nerkowca, pistacjeorzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, orzechy makadamia, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika (wszystkie powyższe w ilości 1 małej garści)
innesyrop z agawy, miód, syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS), słodziki (sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol)cukier kryształ, syrop klonowy, aspartam, stewia

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

Bardzo istotnym warunkiem skutecznego wykluczenia produktów bogatych w FODMAP jest dokładne czytanie składu gotowych produktów i dań. Należy pamiętać, że czosnek i cebula są często dodawane do przyprawionego mięsa oraz gotowych mieszankach przyprawowych. To samo dotyczy produktów zawierających sztuczne słodziki.

W przypadku produktów przeznaczonych dla diabetyków, niektórych jogurtów, soków czy gum bez cukru stosuje się zamienniki cukru. Trzeba także zwrócić uwagę na produkty z dodatkiem syropu fruktozowo-glukozowego, takie jak słodycze, wyroby cukiernicze, jogurty, soki, musztardy, ketchup i inne gotowe sosy. Dokładne czytanie etykietek pozwoli upewnić się, że dany produkt jest wolny od FODMAP.

Przykładowy jadłospis uwzględniający produkty z małą zawartością FODMAP

Śniadanie

  • płatki owsiane z mlekiem ryżowym, bananami i kiwi
  • herbata czarna z cukrem

Obiad

  • zupa-krem wielowarzywna z marchewką, ziemniakami, selerem i niewielką ilością kukurydzy
  • grilowany łosoś, ryż brązowy, warzywa grilowane: marchewka, bakłażan, dynia przyprawione ziołami prowansalskimi, posypane uprażonym słonecznikiem
  • woda mineralna niegazowana lub sok pomarańczowy rozcieńczony wodą

Podwieczorek

  • sałatka owocowa z mandarynkami, ananasem i winogronami, polana niewielką ilością syropu klonowego

Kolacja

  • pieczywo bezglutenowe z masłem, serem mozzarellą, pomidorami i bazylią
  • herbata czarna z cukrem

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł