Grejpfrut - wartość odżywcza
Grejpfrut to owoc o niskiej kaloryczności i małej zawartości węglowodanów. Ponadto, jest bogaty w potas, który wspiera pracę mięśnia sercowego. W porównaniu do pomidora, grejpfrut dostarcza mniejszą ilość potasu. Wartość odżywcza grejpfruta została przedstawiona w tabeli poniżej.
Grejpfrut - właściwości zdrowotne
Grejpfrut to owoc, który posiada wiele substancji biologicznie aktywnych.
Do najważniejszych zalicza się grupa flawonoidów, szczególnie charakterystycznych dla tego owocu: naringinę, hesperydynę, kwercetynę i kemferol.
Naringina, pierwszy z nich, jest flawonoidowym glikozydem odpowiedzialnym za gorzki smak grejpfruta. W organizmie człowieka przekształca się on w naringeninę, która jak również naringina wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, kardioprotekcyjne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwcukrzycowe. Wszystkie te właściwości zostały potwierdzone głównie w badaniach na zwierzętach i komórkach. Badania kliniczne skupiły się głównie na roli naringeniny jako ochrony serca, zwłaszcza u pacjentów z nadwagą i zaburzeniami lipidowymi.
Dostępne dane są obiecujące, ale konieczne są dalsze badania, szczególnie badania kliniczne, aby potwierdzić te właściwości u ludzi. Jednakże dieta bogata w warzywa i owoce zawierające polifenole jest fundamentalnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety i nie może być zastąpiona niczym innym.