Hemoglobina – co to, funkcje i rola w organizmie
Hemoglobina to protein obecny w erytrocytach, który odpowiada za transport tlenu z płuc do wszystkich narządów i tkanek w organizmie. Ponadto nadaje krwinkom czerwonym ich charakterystyczną barwę.
Hemoglobina – norma
Standardowe wartości hemoglobiny to:
- u mężczyzn: 13–16,5 g/dl (8,7–10,2 mmol/l)
- u kobiet: 12–16 g/dl (7,5–9,9 mmol/l)
- u kobiet w ciąży: 11–14 g/dl (6,9–8,8 mmol/l)
- u kobiet po porodzie: 10–14 g/dl.
Hemoglobina badanie
Badanie stężenia hemoglobiny przeprowadza się często. Nie trzeba specjalnego przygotowania do samego badania hemoglobiny, ale zazwyczaj jest ono wykonywane wraz z innymi badaniami, na które trzeba być na czczo.
Zmniejszone stężenie hemoglobiny
Zmniejszone stężenie hemoglobiny to anemia. Istnieją różne rodzaje niedokrwistości. Niedokrwistość może być spowodowana niedoborem żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego, krwawieniem, nowotworem złośliwym układu krwiotwórczego, chorobami nerek, chorobami wątroby, niedoczynnością tarczycy lub talasemią.
Zwiększone stężenie hemoglobiny
Nieprawidłowe stężenie hemoglobiny – leczenie
Metoda leczenia jest uzależniona od źródła nieprawidłowego poziomu hemoglobiny.
Co jeść, aby podnieść wartość hemoglobiny?
Jeśli stwierdzono, że przyczyną niskich poziomów hemoglobiny jest nieodpowiednia dieta, lekarz zaleci suplementację żelazem, wspartą odpowiednio zbilansowaną dietą zawierającą produkty bogate w żelazo.
Do produktów zwierzęcych zalicza się mięso czerwone, podroby, jaja (szczególnie żółtko) oraz niektóre ryby. Żelazo hemowe, które zawierają, jest najlepiej przyswajalną formą tego pierwiastka.
Produkty roślinne również są dobrym źródłem żelaza, choć charakteryzują się gorszą przyswajalnością niż te pochodzenia zwierzęcego. Nazywa się je żelazo niehemowym. Dodając do posiłków bogatych w to żelazo produkty zawierające witaminę C, można zwiększyć jego przyswajalność.
Wśród produktów roślinnych bogatych w żelazo znajdują się pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona, orzechy, nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce i owoce suszone.