Bylica piołun – właściwości
Bylica piołun, potocznie znana jako psia ruta, absynt lub wermut, to roślina z rodziny astrowatych. Występuje jako bylina wieloletnia w Europie, Azji, Afryce i Ameryce Północnej.
Charakterystyczną cechą piołunu jest gorzki smak wywołany między innymi przez związek zwany absyntyną. W składzie rośliny znajdują się również flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne i olejki eteryczne (tujon i tujol).
Badania wykazały, że piołun posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwgrzybicze, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwnowotworowe, hepatoprotekcyjne i neuroprotekcyjne. Niestety, większość z tych właściwości została potwierdzona głównie na podstawie badań na zwierzętach i komórkach.
W jakich wskazaniach można stosować piołun?
Jak wygląda piołun (bylica piołun)
Rosnąca roślina cechuje się listkami o szarozielonym kolorze pokrytymi drobnymi włoskami. Natomiast kwiaty piołunu mają żółty kolor, gromadzą się w kuliste koszyczki i tworzą rozłożystą wiechę.
Jak stosować piołun na pasożyty?
Na rynku są dostępne mieszanki ziołowe i suplementy diety zawierające ziele piołunu, które mogą działać przeciwpasożytniczo. Niestety, skuteczność i bezpieczeństwo tych produktów w leczeniu chorób pasożytniczych nie zostały potwierdzone za pomocą odpowiednio przeprowadzonych badań klinicznych.
Czy piołun to trucizna? Na co szkodzi piołun?
Olejek eteryczny obecny w piołunie zawiera substancję znaną jako tujon. Jego nadmierne spożycie może prowadzić do uszkodzenia centralnego układu nerwowego lub do problemów z układem pokarmowym. Dlatego zaleca się ostrożność przy przyjmowaniu ziela piołunu – należy ściśle przestrzegać zalecanego dawkowania preparatów zawierających ziele lub ekstrakt z ziela piołunu.
Produkty te nie są zalecane dla osób uczulonych na rośliny z rodziny astrowatych oraz dla osób cierpiących na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy czy hemoroidy.
Warto również zaznaczyć, że nie zaleca się stosowania ziela piołunu przez osoby poniżej 18. roku życia oraz przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Ile razy dziennie można pić piołun?
Jeśli masz problem z apetytem lub łagodnymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, można przygotować napar z ziela piołunu. Aby to zrobić, należy zalać 1 g ziela piołunu 150 ml wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem przez 10 minut. Następnie należy odcedzić napar i pić go 30 minut przed posiłkiem, 2–3 razy dziennie. Ważne jest, aby zawsze przygotowywać świeży napar.
Warto zaznaczyć, że nie należy stosować naparów z ziela piołunu dłużej niż 2 tygodnie. W przypadku utrzymywania się objawów, należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.