Bylica piołun – właściwości
Bylica piołun, często nazywana psią rutą, absyntem lub wermutem, to roślina z rodziny astrowatych. Jest to wieloletnia roślina występująca głównie w Europie, Azji, Afryce i Ameryce Północnej.
Piołun ma gorzki smak, który wynika m.in. z obecności absyntyny. Zawiera także flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne i olejki eteryczne takie jak tujon i tujol.
Badania wykazały, że piołun posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwgrzybicze, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwnowotworowe, hepatoprotekcyjne oraz neuroprotekcyjne, głównie na podstawie badań na zwierzętach i liniach komórkowych.
W jakich wskazaniach można stosować piołun?
Jak wygląda piołun (bylica piołun)
Roślina ta cechuje się szarozielonymi listkami pokrytymi drobnymi włoskami. Natomiast kwiaty piołunu, żółtego koloru, zebrane są w kuliste koszyczki i tworzą rozłożystą wiechę.
Jak stosować piołun na pasożyty?
Produkty dostępne do zakupu zawierające ziele piołunu mogą być potencjalnie skuteczne przeciwko pasożytom, jednak brakuje solidnych badań potwierdzających ich bezpieczeństwo i skuteczność w leczeniu tych chorób.
Czy piołun to trucizna? Na co szkodzi piołun?
Olejek eteryczny obecny w piołunie zawiera substancję zwaną tujonem. Przepołowienie tej rośliny może spowodować uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego lub problemy z przewodem pokarmowym. Dlatego należy zachować ostrożność przy spożywaniu piołunu, przestrzegając ustalonego dawkowania produktów zawierających tę roślinę lub jej ekstrakt.
Osoby uczulone na astrowate, cierpiące na wrzody żołądka czy dwunastnicy oraz hemoroidy nie powinny używać preparatów zawierających piołun.
Nie zaleca się także stosowania piołunu przez osoby poniżej 18 lat, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Ile razy dziennie można pić piołun?
W przypadku czasowych problemów z apetytem lub łagodnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, zaleca się zaparzenie 1 g ziela piołunu w 150 ml wrzącej wody i pozostawienie pod przykryciem przez 10 minut. Następnie należy odcedzić napar i spożywać go 30 minut przed posiłkiem, 2–3 razy dziennie (należy zawsze przygotować świeży napar).
Ponadto, ważne jest, aby nie stosować naparów z ziela piołunu w powyższych przypadkach dłużej niż przez 2 tygodnie. W przypadku utrzymywania się objawów, zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub farmaceutą.