Co to jest cholera?
Choroba cholery jest ostrą i bardzo groźną infekcją przewodu pokarmowego spowodowaną przez bakterię Gram-ujemną . Stanowi poważne zagrożenie szczególnie dla podróżujących, ponieważ nieleczona może prowadzić do śmierci w zaledwie kilkanaście godzin.
Zakażenie zazwyczaj następuje poprzez spożycie zanieczyszczonej, nieprzegotowanej wody lub żywności, na przykład owoców morza. Rzadziej infekcja może być spowodowana bezpośrednim kontaktem z chorym.
Objawy cholery
Pacjent nie ma gorączki, nie doświadcza bólu brzucha. Najbardziej charakterystycznym objawem jest rzadka biegunka, bez śluzu i krwi, o łagodnym, rybim zapachu. Kał przypomina popłuczyny ryżowe, jest wydalany bez uczucia parcia i możliwości zatrzymania. Często występują też nudności. Drżenia mięśniowe nie powodują wzrostu temperatury ciała. Szybko dochodzi do odwodnienia, szczególnie u małych dzieci, osób starszych i z chorobami współistniejącymi. Mogą wystąpić niebezpieczne zaburzenia rytmu serca, kurcze mięśni oraz osłabienie mięśni. Osoby z biegunką choleryczną są apatyczne, z czasem skrajnie wyczerpane i niezdolne do samodzielnego udania się do toalety.
Epidemie cholery
Leczenie cholery
W terapii cholerą wykorzystuje się leki przeciwbakteryjne oraz skoncentrowane uzupełnienie płynów, jeśli jest to wymagane za pomocą podania dożylnego.
Szczepionka przeciwko cholerze
Istnieje opcja doustnej szczepionki przeciwko cholerze. Osobom dorosłym zaleca się podanie 2 dawek szczepionki w odstępie 1–6 tygodni, przynajmniej tydzień przed planowanym wyjazdem. W przypadku wystawienia na ryzyko, zaleca się późniejsze przypomnienie o szczepieniu co 2 lata.
Zapobieganie zachorowaniu na cholerę
Oprócz szczepienia przeciwko cholera zaleca się przestrzeganie podstawowych zasad higieny, spożywanie przegotowanej lub w inny sposób uzdatnionej wody, spożywanie bezpiecznych pokarmów (poddanych obróbce termicznej), kwarantannę, która jest obowiązkowa przez 5 dni od kontaktu z osobą chorą lub z podejrzeniem zakażenia V. cholerae, izolację chorych oraz środki ochrony osobistej, zwłaszcza personel pracujący przy osobach chorych lub z podejrzeniem zakażenia V. cholerae.