Zamów on-line!

Recepta on-line 24h/7 w 5 minut

Szukaj leku
FAQ

Dieta Na Trzustkę

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Najnowsze wpisy

Lekkie Zawroty Głowy, Uczucie Bycia Pijanym

Lekkie Zawroty Głowy, Uczucie Bycia Pijanym

08.08.2024
Uchyłki

Uchyłki

29.08.2024
Bellergot

Bellergot

29.08.2024
Dieta Na Trzustkę
13.07.2024
Przeczytasz w 5 min

Dieta po ostrym zapaleniu trzustki

Dieta po ostrej chorobie trzustki powinna być dobrana indywidualnie, a jej celem jest unikanie drażniących pokarmów w pierwszym okresie rekonwalescencji, trwającym około miesiąca. W pierwszym miesiącu zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczu, jedzenie regularnie 4-5 razy dziennie, unikanie smażonych, pieczonych potraw oraz tłustych dodatków. Z diety należy wykluczyć alkohol oraz ciężkostrawne produkty bogate w błonnik pokarmowy. Zaleca się gotowanie na wodzie, parze lub pieczenie w folii, spożywanie chudego mięsa, niektórych nabiałów oraz łagodnych przypraw. W kolejnych etapach rekonwalescencji stopniowo wprowadza się dietę z większym udziałem tłuszczu, ale nadal z ograniczeniem smażonych potraw. Wskazane jest sięgać po produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby i oliwa z oliwek.

Po wprowadzeniu takiej diety ważne jest monitorowanie reakcji organizmu i reagowanie na ewentualne niepokojące objawy. Całkowity zakaz spożywania alkoholu jest nadal obowiązujący. Etapami leczenia dietetycznego osób po ostrym zapaleniu trzustki powinny trwać około 4-6 tygodni, a w razie potrzeby należy powrócić do poprzedniego etapu. W niektórych przypadkach może być konieczne leczenie wspomagające.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki

Przewlekłe zapalenie trzustki cechuje postępujące włóknienie z towarzyszącym zanikiem tkanki gruczołowej, co prowadzi do upośledzenia czynności zewnątrzwydzielniczej trzustki i rozwoju cukrzycy.

W leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki stosuje się dietę niskotłuszczową, bogatą w węglowodany i białko. Kluczowe jest ograniczenie spożycia tłuszczu do około 50 g dziennie. Zaleca się spożywanie chudych mięs (cielęcina, drób), chudych wędlin, chudych ryb, odtłuszczonego mleka (0,5% tłuszczu), chudych twarogów i jogurtu naturalnego.

Tłuszcz można podzielić na widoczny (np. oleje dodawane do potraw, tłuszcze do smarowania) i niewidoczny (zawarty w produktach spożywczych). Aby ograniczyć tłuszcz w diecie, należy wyeliminować widoczny tłuszcz z produktów spożywczych oraz gotować potrawy w wodzie, na parze, piec na folii aluminiowej z minimalną ilością tłuszczu roślinnego.

Nie zaleca się całkowitego wyeliminowania tłuszczu z diety, ponieważ może to prowadzić do niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witaminy A, D, E i K. W diecie powinny dominować węglowodany o niskiej zawartości błonnika – pieczywo pszenne, drobne kasze, makarony, ziemniaki puree, cukier, miód, dżemy bez pestek, przeciery owocowe.

Dieta osób z przewlekłym zapaleniem trzustki, które mają cukrzycę, powinna wykluczać produkty zawierające cukry proste. W przypadku problemów z wchłanianiem surowych warzyw i owoców, zaleca się spożywanie ich w postaci gotowanej lub przecierów.

Waży spożywanie białka w ilości około 1–1,5 g/kg masy ciała, preferując niskotłuszczowe źródła zwierzęce, takie jak chude rodzaje mięs, ryb i twarogów.

Alkohol może pogarszać chorobę, dlatego należy go unikać. Dieta powinna być wysokokaloryczna (2500–3000 kcal), z regularnymi posiłkami o jednakowej kaloryczności. W razie złego wchłaniania stosuje się preparaty trzustkowe i suplementy witaminowe.

Produkty zalecane i niezalecane w żywieniu chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki
produktyzalecaneniezalecane
produkty zbożowepłatki owsiane i pszenne, płatki kukurydziane, ryż, makarony, kasza manna, jęczmienna, perłowa, chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, chleb mieszany, graham, chleb razowy, kajzerki, chrupki kukurydzianeprodukty zbożowe gruboziarniste, gruboziarniste kasze, chleb i bułki pełnoziarniste, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, naleśniki, makaroniki), krakersy, ciastka kruche, bułki maślane, ptysie, sernik, kruszonka
mięso, drób, dziczyznacielęcina, wołowina (chuda), polędwica, jagnięcina, kura, kurczak, indyk, dziczyzna, królik, zająctłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, tłusty drób (kaczka, gęś), serca, ozory, mózg, skóra z drobiu
rybyokoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, płastugaśledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju
wędliny i przetwory mięsnewędliny drobiowe, szynka bez tłuszczu, cielęcina w galarecie, drób w galareciewszystkie inne tłuste oraz mocno wędzone gatunki wędlin i kiełbas, pasztety, pasztetowa, salceson, parówki, kaszanka
zupy, sosyzupy na wywarze warzywnym, chudy rosół na chudym mięsie, lekko podprawiane zupy jogurtem, sosy warzywne o małej zawartości tłuszczutłusty rosół, majonez, sosy tłuste, zasmażki, wywary z kości, tłustego mięsa
tłuszcze do smarowania, olejew ograniczonej ilości: masła, margaryny miękkie (w kubkach), oleje roślinne (np. słonecznikowy, rzepakowy, lniany olej, z kiełków pszenicy, kukurydziany, sojowy), oliwa z oliweksmalec, łój, słonina, margaryny twarde (w kostkach)
ziemniakiziemniaki w mundurkach, ziemniaki puree bez tłuszczu, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniakówfrytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki
warzywa, sałatkimłode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, rzodkiewka, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, bakłażany, cukinia, koper włoski, natka pietruszki, brokuły, dyniacebula surowa i zarumieniona na tłuszczu, kapusta biała, czerwona, włoska, przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem, groch, fasola, soja
mleko, produkty mleczneniskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (do 1 l dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwasna Śmietana z 10% tłuszczu w małych ilościach, kefirsery topione, żółte, pleśniowe w dużych ilościach mocno przyprawiane gatunki serów, fromage
owoce i orzechyobrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, kompoty owocoweniedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą, orzechy, migdały
przyprawy, sosy przyprawione korzeniami, ziołałagodne zioła, takie jak bazylia, majeranek, tymianek, kminek, koper włoski, goździki, cynamon, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchupostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji, majonez, czosnek, cebula, w dużych ilościach
cukier, słodyczejeśli nie występuje cukrzyca: cukier, miód pszczeli, dżem, marmolada, słodzik płynny, w proszku lub w tabletkach, biszkopty, galaretki, budynie, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, pierniksłodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki), ciasto francuskie, kremy, torty itp.
napojeczarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralnamocna kawa ziarnista, napoje gazowane; przy chorobach trzustki całkowicie zakazany jest alkohol!

Przykładowy jadłospis dla osób z przewlekłym zapaleniem trzustki

I śniadanie zupa mleczna z kaszą manną, bułka pszenna, margaryna, kiełbasa z indyka, ogórek, sałata, jajko na miękko, herbata gorzka.

II śniadanie chleb pszenny, margaryna, polędwica z kurczaka, sałatka z sałaty zielonej z pomidorem i papryką doprawiona niewielką ilością oliwy z oliwek.

Obiad krupnik z ryżu, pulpety z cielęciny (małe sztuki), margaryna, ziemniaki, buraczki gotowane z margaryną, sok marchwiowo-jabłkowy.

Podwieczorek jogurt, banan.

Kolacja makaron z serem chudym i jogurtem 0% tł., jabłko pieczone, herbata gorzka.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł