Zamów on-line!

Recepta on-line 24h/7 w 5 minut

Szukaj leku
FAQ

Kazeina

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Najnowsze wpisy

Lekkie Zawroty Głowy, Uczucie Bycia Pijanym

Lekkie Zawroty Głowy, Uczucie Bycia Pijanym

08.08.2024
Uchyłki

Uchyłki

29.08.2024
Bellergot

Bellergot

29.08.2024
Kazeina
04.08.2024
Przeczytasz w 5 min

Co to jest kazeina?

W mleku krowim znajduje się około 30 różnych rodzajów białek. Można je podzielić na dwie główne kategorie, z czego ponad 80% to frakcja kazein, której głównym zadaniem jest wiązanie jonów wapnia, żelaza i cynku. Pozostałe 20% to białka serwatkowe, takie jak β-laktoglobulina, α-laktoalbumina i laktoferyna. Kazeina różni się od białek serwatkowych ze względu na swoją stabilność podczas obróbki termicznej. Przy gotowaniu mleka kazeina nie denaturuje się, co jest jej dużą zaletą. Natomiast białka serwatkowe ulegają denaturacji w wyniku wysokiej temperatury.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Gdzie występuje kazeina?

Kazeina jest obecna w mleku krowim i jego przetworach, takich jak masło, śmietana, jogurt, kefir, maślanka, sery twarogowe i dojrzewające, a także w produktach białkowych dla sportowców.

Mleko kozie i owcze również zawierają kazeinę.

Alergia na kazeinę (a szerzej na białka mleka krowiego)

Alergia na proteiny mleka krowiego to niepożądana reakcja, która może mieć podłoże immunologiczne. Mleko krowie zawiera wiele różnych białek, z których większość to kazeiny. Pozostałe 20% to białka serwatkowe, w tym α-laktoalbuminę i β-laktoglobulinę.

Badania wykazują, że większość pacjentów z taką alergią reaguje na obie grupy białek. Warto odróżnić alergię na proteiny mleka krowiego od nietolerancji laktozy, która wynika z niedoboru laktazy. Dzieci z reguły rozwijają tolerancję na te białka wraz z wiekiem.

Objawy alergii na kazeinę (a szerzej na białka mleka krowiego)

W zależności od mechanizmów powstania można wyróżnić trzy rodzaje alergii: IgE-zależną, IgE-niezależną oraz mieszaną (łączącą cechy obu poprzednich).

W przypadku alergii IgE-zależnej objawy lokalne pojawiają się zazwyczaj tuż po spożyciu białek mleka krowiego, natomiast objawy ogólne mogą wystąpić zarówno po kilku minutach, jak i po dwóch godzinach od spożycia alergenu. Alergia IgE-niezależna z kolei charakteryzuje się objawami pojawiającymi się najczęściej po co najmniej dwóch godzinach, a nawet po kilku dniach od spożycia alergenu.

W przypadku IgE-zależnej alergii częściej obserwuje się objawy skórne, takie jak pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy czy atopowe zapalenie skóry. Natomiast alergia IgE-niezależna ma tendencję do objawów ze strony przewodu pokarmowego.

Kazeina jako suplement diety dla sportowców

Australijski Instytut Sportu zaliczył kazeinę do suplementów klasy A, co oznacza, że została naukowo potwierdzona jej skuteczność i bezpieczeństwo. Kazeina, podobnie jak białka serwatkowe i białko sojowe, są wykorzystywane do ułatwienia pokrycia zwiększonego zapotrzebowania na białko.

Zgodnie z badaniami naukowymi, stosowanie kazeiny przed snem może być szczególnie skuteczne. Wydaje się, że podczas snu dochodzi do efektywnej syntezy białka w nocy, co wynika z wolniejszego trawienia i uwalniania aminokwasów.

Co jeść, jeśli nie można spożywać białek mleka (w tym kazeiny)

Jak już wiadomo, mleko i jego produkty są znaczącym źródłem wapnia, a jego wyeliminowanie z diety może prowadzić do niedoborów tego składnika. Dlatego też, w diecie osób z alergią na białka mleka krowiego, warto uwzględnić alternatywne produkty bogate w wapń, takie jak mleko sojowe i tofu wzbogacone w ten składnik. Ponadto, warto zwrócić uwagę na inne naturalne źródła wapnia, takie jak ryby z puszki (zjadane z ością), nasiona roślin strączkowych, warzywa zielone, orzechy, nasiona, płatki owsiane i zarodki pszennne.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł