Zamów on-line!

Recepta on-line 24h/7 w 5 minut

Szukaj leku
FAQ

Rukola Właściwości

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Najnowsze wpisy

Bellergot

Bellergot

29.08.2024
Uchyłki

Uchyłki

29.08.2024
Pimafucort Krem

Pimafucort Krem

29.08.2024
Rukola Właściwości
04.08.2024
Przeczytasz w 5 min

Rukola - wartość odżywcza

Rukola, jak wszystkie warzywa, ma niską wartość energetyczną. Zawiera dużo β-karotenu, potas, wapń i magnez.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Rukola - źródło glukozynolanów

Warzywa z rodziny kapustowatych, takie jak rukola, zawierają substancje biologicznie aktywne zwane glukozynolanami. Badania wykazują, że spożywanie izotiocyjanianów, pochodnych glukozynolanów, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Dodatkowo, glukozynolany pomagają organizmowi w zwalczaniu nadmiaru reaktywnych form tlenu, zapobiegając stresem oksydacyjnym. Ponadto, wykazują one działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Kto nie powinien spożywać rukoli

Rukola jest rośliną bogatą w witaminę K, jednak należy uważać na jej nadmierną ilość, zwłaszcza w diecie osób stosujących leki przeciwkrzepliwe. Wskazane jest, aby w przypadku tych pacjentów dieta była zróżnicowana i dostarczała witaminy K w umiarkowanych ilościach.

Rukola - wykorzystanie w kuchni

Rukola może być używana w różnorodny sposób. Może być dodawana do sałatek lub krótko podsmażana na oliwie lub oleju rzepakowym.

Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi, może być dodatkiem do różnych past kanapkowych oraz koktajli z warzyw lub warzyw i owoców.

Jako roślina typowa dla basenu Morza Śródziemnego, rukola dobrze komponuje się w kuchni włoskiej, np. na pizzy lub w makaronach.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł